Sunday, May 15, 2011

Tidur Selepas Subuh ? BESTnya ! :D

Assalamualaikum sahabat-sahabat ^^ Terima kasih krn masih sudi jenguk blog Qaseh nih even perkongsiannya tk seberapa (:

OKAY , selepas solat subuh , mengaji cikit , bukak la blog nihh smbl nk tunggu dhuha terus . Tak tahu nk NGEpost ape , tb2 teringat satu perkongsian yg sesuai d kongsi bersama sahabat2 sume . Ahh , nikmatnya tidur selepas subuh , kan ? Kadang-kadang ada yg terus tak bangun solat subuh . Tp , setiap yg baik tu pasti ada buruknya . Apa yg buruknya tidur after subuh ya ?

Kita telah ketahui bersama bahwa waktu pagi adalah waktu yanng penuh barakah dan di antara waktu yang kita diperintahkan untuk memanfaatkannya. Akan tetapi, pada kenyataannya kita banyak melihat orang-orang melalaikan waktu yang mulia ini. Waktu yang seharusnya dipergunakan untuk bekerja, melakukan ketaatan dan beribadah, ternyata dipergunakaan untuk tidur dan bermalas-malasan.

Saudaraku, ingatlah bahawa orang-orang soleh terdahulu sangat membenci tidur pagi. Kita dapat melihat ini dari penuturan Ibnul Qayyim ketika menjelaskan masalah banyak tidur bahawa banyak tidur dapat mematikan hati dan membuat badan merasa malas serta membuang-buang waktu. Beliau rahimahullah mengatakan,
“Banyak tidur dapat mengakibatkan lalai dan malas-malasan. Banyak tidur ada yang termasuk dilarang dan ada pula yang dapat menimbulkan bahaya bagi badan.

Waktu tidur yang paling bermanfaat iaitu :
1. Tidur ketika perlu tidur.
2. Tidur di awal malam – ini lebih manfaat daripada tidur lewat malam
3. Tidur di pertengahan siang –ini lebih bermanfaat daripada tidur di waktu pagi dan petang. Apatah lagi pada waktu pagi dan petang sangat kurang manfaatnya bahkan lebih banyak bahaya yang ditimbulkan, lebih-lebih lagi tidur di waktu Asar dan awal pagi kecuali jika memang tidak tidur semalaman.

Menurut para salaf, tidur yang terlarang adalah tidur ketika selesai solat subuh hingga matahari terbit. Kerena pada waktu tersebut adalah waktu untuk menuai ghonimah (pahala yang berlimpah). Mengisi waktu tersebut adalah keutamaan yang sangat besar, menurut orang-orang soleh. Sehingga apabila mereka melakukan perjalanan semalam suntuk, mereka tidak mahu tidur di waktu tersebut hingga terbit matahari. Mereka melakukan demikian kerana waktu pagi adalah waktu terbukanya pintu rezeki dan datangnya barokah (banyak kebaikan).” (Madarijus Salikin, 1/459, Maktabah Syamilah)

BAHAYA TIDUR PAGI :

[Pertama]
Tidak sesuai dengan petunjuk Al Qur'an dan As Sunnah.

[Kedua]
Bukan termasuk akhlak dan kebiasaan para salafush soleh (generasi terbaik umat ini), bahkan merupakan perbuatan yang dibenci.

[Ketiga]
Tidak mendapatkan barokah di dalam waktu dan amalannya.

[Keempat]
Menyebabkan malas dan tidak bersemangat di sisa harinya.
Maksud dari hal ini dapat dilihat dari perkataan Ibnul Qayyim. Beliau rahimahullah berkata, "Pagi hari bagi seseorang itu seperti waktu muda dan akhir harinya seperti waktu tuanya." (Miftah Daris Sa'adah, 2/216). Amalan seseorang di waktu muda berpengaruh terhadap amalannya di waktu tua. Jadi jika seseorang di awal pagi sudah malas-malasan dengan sering tidur, maka di petang harinya dia juga akan malas-malasan pula.

[Kelima]
Menghambat datangnya rezeki.
Ibnul Qayyim berkata, "Empat hal yang menghambat datangnya rezeki adalah [1] tidur di waktu pagi, [2] sedikit solat, [3] malas-malasan dan [4] berkhianat." (Zaadul Ma’ad, 4/378)

[Keenam]
Menyebabkan berbagai penyakit badan, di antaranya adalah melemahkan syahwat. (Zaadul Ma’ad, 4/222)

SUMBER nya d sini (:

Baiklah sahabat , sudah tahu bukan ape keburukannya tidur selepas subuh ? Jadi , apa tunggu lagi ? Jom sama-sama perbaaiki diri ! ^^

Salah satu kelemahan penda'ie adalah sentiasa berada d tampuk yang sama (:


11 comments:

azim_3110 said...

Insyaallah.. (^_^)

Atikah Musharuddin said...

Sama-sama kita to4 kebaikan utk dri kita ^^

♥♥♥ ana ♥♥♥ said...

InsyaAllah kak.. (n_n)

Atikah Musharuddin said...

sama2 kita usha ye ^^

azim_3110 said...

Insyaallah.. (^^,)

Atikah Musharuddin said...

^^

azim_3110 said...

ape tu??duri ea?? :p

Atikah Musharuddin said...

senyum laa !

azim_3110 said...

mnede mulut mcm tu..hahahaa..

Atikah Musharuddin said...

mata laa !

azim_3110 said...

laaa..kata senyum..ape kaitan ngan mata??hahahaha,,,senyum berkaitan ngan mulut..pejam celik bru berkait mata.. (^^,)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...